Zeleninové recepty

Recepty s brokolicí

Bramborové placičky s brokolicí

Brokolice s bešamelem

Brokolice v pekáčku

Brokolice zapečená s vejci a nivou

Brokolicový krém s bramborem

Kuřecí nákyp s brokolicí a bramborem

Česneková brokolice se sýrovou omáčkou

Recepty s celerem bulvovým

Celerové pyré jako nezvyklá příloha

Celerové sušenky

Celerová polévka na zahřátí

Recepty s celerem řapíkatým

Řapíkatý celer plněný v těstíčku – smažený

Polévka z řapíkatého celeru

Brambory zapečené s řapíkatým celerem a sýrem

Smažený řapíkatý celer

Recepty s cibulí

Pravá cibulačka

Salát s čerstvou nebo karamelizovanou cibulí

Plněná cibule podle Zdeňka Pohlreicha

Grilovaná cibule jako příloha

Masíčko v cibuli

Cibulový cop a cibulový sendvič (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Zapečená cibule s gorgonzolou (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s hráškem zahradním

Hráškový dip, Fettuccine s čerstvým hráškem a prosciuttem, Hráškový krém sypaný sýrem feta, Rýžový pilaf s hráškem (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s okurkami

Nálev na okurky (Zdroj: časopis Zahrádkář)

 

Recepty s rajčaty

Toskánská rajčatová polévka (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Plněná masitá rajčátka (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Pohanka v omáčce z cherry rajčátek (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Chutney ze zelenych rajcat (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s rebarborou

Rebarborové tartaletky, Rebarborový koláč s pomerančem, Rebarborový kompot s vanilkovým krémem, Vepřová kotleta s rebarborovým chutney (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Francouzská kuchyně

Quiche (slaný koláč) se sýrem, špenátem a smetanou

NA FORMU průměr 24 CM
Potřebujete
:
200 g hladké mouky, 4 lžíce másla nebo oleje, 1 vejce, 1 lžička soli

Na náplň:
4 plátky slaniny, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule a stroužek česneku, 250 ml smetany na šlehání, 100 g ementálu, 5 vajec, 400 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:
1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.
3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.
4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.

Králík na česneku a rozmarýnu

PRO 4 OSOBY potřebujete:

4 porce králíka, 1 hlavička česneku, 2 mladé cibulky, pár snítek rozmarýny, sůl, mletý pepř, 4 lžíce oleje, 100 g slaniny (špeku), 100 ml bílého suchého vína, 1 lžíce másla, trochu vody nebo vývaru na podlití.

1. Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny.
2. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky.
Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou.  Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.

 

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

„Takhle skvělou a originální propagaci české zeleniny jsme ještě nikdy nezažili, “ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy, která se účastnila Slavností cibule v Račeticích na Chomutovsku, v sobotu 15. září 2018. (09/2018)

ZUČM odstartovala na začátku měsíce září projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho … číst celé

Nová kampaň ZUČM na podporu produkce členů (Tisková zpráva 1.9.2018) (09/2018)

„Dopřávejte si chuť a čerstvost z našich farem každý den,“ zaznělo na Rajském dni v Hlavenci v rámci prezentační akce na stánku Zelinářské unie … číst celé

Pozvánka na festival zelí v Křimicích (09/2018)

Pozvánka na pátý ročník Festivalu zelí do Zelárny Lobkowicz, Plzeň – Křivice. Akce se koná 22.9. 2018 od 9:00 do 18:00. Podrobnosti naleznete na http://www.festivalzeli.cz/

starší aktuality »

Kalendář

Září 2018
Po Út St Čt So Ne
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Přihlášení

Nejste přihlášeni.

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2018 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66