Osvětová kampaň

Zelinářská hlídka míří za návštěvníky nákupních center

22.11.2018

Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM) míří se svojí Osvětovou kampaní na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny mezi návštěvníky nákupních center. Projekt plný české farmářské zeleniny startuje už 20. 11. v Olomouc CITY. Do konce listopadu pak plánují zavítat také do nákupních center v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Poté, co tým nadšených zelinářů navštívil s letošní zeleninovou úrodou několik festivalů a tradičních zemědělských akcí, zamířil také za dětmi do škol – „protože u našich nejmenších to všechno začíná“. Nyní cílí na návštěvníky nákupních center, kterými se to v předvánočním čase jenom hemží.

„Kampaň za zdravé stravování s českou zeleninou se ponese ve veselém duchu. Zelinářská hlídka, kterou zastoupí „pan Okurka“ a „paní Rajčátková“ osloví náhodné kolemjdoucí, nabídne k ochutnání čerstvé zeleninové salátky a poradí, jak se lépe stravovat tak, aby jim nechyběly žádné důležité živiny a vitamíny,” říká s úsměvem členka týmu zelinářské hlídky, Monika Zábojníková.

Čerstvá zelenina je na vrcholu potravinové pyramidy. Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumaci minimálně 400 gramů čerstvé zeleniny nebo ovoce (bez brambor) denně. Přestože má však Česká republika vynikající klimatické podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny, je společně s Lucemburskem na posledním místě v produkci ovoce a zeleniny na obyvatele ze všech států Evropy. A naprostou většinu tak musí dovážet ze zahraničí.

„Aby zelinářství v naší zemi neupadlo v zapomnění, je nutná jeho neustálá propagace. Při všech možných příležitostech je nutné zákazníkovi sdělit, jaké kvalitní a chutné zboží jsou mu schopni zelináři z Čech a Moravy nabídnout a podpořit tak jejich prodej,” uvádí Alice Kouřilová ze ZUČM.

Zelinářství je propagováno ve spolupráci s českými pěstiteli, kteří na akce poskytují zeleninu. Konkrétně se jedná o členy ZUČM – Hanka Mochov s.r.o., NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Farmu Smotlacha, BRAMKO CZ, Agrokomplex Ohře, VH Agroprodukt a další.

ZUČM realizuje v roce 2018 projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR.

Zelinářská hlídka míří na první stupeň základních škol

05.11.2018

Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM) míří se svým edukačním programem mezi děti do vybraných základních škol. Projekt plný čerstvé farmářské zeleniny a kouzel startuje už 5. 11. ve Zlíně.

Kontaktní tour Zelinářské unie Čech a Moravy na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny je v plném proudu. Poté co tým nadšených zelinářů navštívil s letošní zeleninovou úrodou několik festivalů a tradičních zemědělských akcí, míří za dětmi do škol – „protože u našich nejmenších to všechno začíná“.

„Zelinářská hlídka bude mít pořádně napilno. Chystáme se totiž doplnit dětské školní svačinky o pořádnou porci vitamínů,“ říká s úsměvem členka týmu zelinářské hlídky, Monika Zábojníková. Rozvrh bude pestrý. Navštíví celkem 10 tříd prvního stupně. Začínají už 5. 11. s žáky ve Zlínském kraji. Do půlky listopadu pak plánují zavítat také mezi školáky Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Magie a zelenina? ZUČM se toho nebojí. Jejich téměř hodinový program bude pořádně pestrý. Na pomoc si totiž tentokrát vzali experta na zeleninová kouzla ze všech nejpovolanějšího. Do svého řemesla zasvětí děti oblíbený kouzelník, Jirka Hadaš, mimo jiné známý také ze soutěže Československo má talent.

Kampaň za zdravé svačinky se ponese ve veselém duchu. Zelinářská hlídka, kterou zastoupí „pan Okurka“ a „paní Rajčátková“, nakoukne dětem do krabiček a poradí, co by se ještě dalo vylepšit tak, aby jim nechyběly žádné důležité živiny. A protože ke zdravému životnímu stylu patří také sport, na řadu přijde i malá rozcvička.

 „Naším cílem je zasvětit i ty nejmenší děti do zdravého stravování hravou a veselou formou. Povídáme si s nimi o zelenině a vysvětlujeme, jak jejich tělíčku prospívá. A co naopak nejíst, aby měly dostatek sil na všechna každodenní dobrodružství,“ uvádí, Alice Kouřilová ze ZUČM.

Na školáky bude čekat také zeleninový kvíz, puzzle a kreativní koutek, kde si budou moci vyrobit vlastní zeleninový špíz z mrkve, okurky, ředkviček a rajčátek. Za odměnu pak děti dostanou zeleninový balíček a pexeso s odznáčkem na památku.

Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Hanka Mochov s.r.o., NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Farma Smotlacha, BRAMKO CZ, Agrokomplex Ohře a.s., VH Agroprodukt s.r.o. a další.

O edukační program a chutnou lokální zeleninu ale nepřijdou ani dospělí. Zelinářská tour listopadem nekončí. Ještě do konce letošního roku čeká na sympatický tým několik eventů na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

„Nejchutnější zelenina je ta poctivá, česká,“ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy na tradičním vidovském Zelnobraní, v sobotu 29. září 2018.

02.10.2018

Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM) rozjela zeleninovou tour s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině“ s jasnou misí – dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Tým nadšených zelinářů, který už má za sebou účast na Rajském dni v Hlavenci i tradiční Slavnosti cibule v Račeticích, se tentokrát vydal se zelinářskou hlídkou na tradiční Zelnobraní do obce Vidov (Jihočeský kraj).

V pořadí již 14. ročník oblíbené akce přilákal více než 5 000 návštěvníků, kteří si těšili nejen na zelné speciality z bohaté roudenské úrody a pestrý doprovodný program, ale i na symbolický návrat do dob minulých. Časů, kterým vládla řemesla, tradice, vzájemná sounáležitost i úcta k přírodě a jejím darům.

„Zelenina je nenahraditelnou součástí vyváženého jídelníčku dětí i dospělých, ne každá nám ale doopravdy prospívá“, uvedla členka ZUČM, Alice Kouřilová. „Výběr si zaslouží péči. Zdravá, a především chutná, je ta naše – česká. Jejím nákupem podporujeme místní farmáře a zároveň máme jistotu, že na náš talíř necestovala v žalostných podmínkách tisíce kilometrů,“ dodává Kouřilová.

O tom, jak poctivé plody českého zemědělství v obchodech správně rozeznat se zelináři s návštěvníky s radostí podělili u svého stánku. „Abyste si byli skutečně jistí, že se jedná o český, zdravě pěstovaný

produkt, hledejte na obalu znak české vlajky, informaci „vyrobeno v České republice“ nebo značku kvality IPZ,“ vysvětluje s úsměvem, Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku.

Stánek ZUČM ale nelákal jenom na zajímavé informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké její konzumace přináší, ale i na kuchařský um „beatbox chefa“ Járy. Bezprostřední mistr grilu neváhal a svou kulinářskou show pravidelně oživoval pohotovými rýmy – jak jinak než o zelenině. Co se ingrediencí jeho sezónních pokrmů týče, hravě si vystačil pouze s čerstvě sklizenou zeleninou – rajčaty, lilky, cuketami, celerem, kedlubnami, mrkví a bylinkami všeho druhu. „Zelí nás stmelí,“ vtipkoval Jára, zatím co rozdával lehký zelný salát s citronovou zálivkou, po kterém se jen zaprášilo.

Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Zemědělský podnik Malše Roudné,  NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Hanka Mochov s.r.o., Farma Smotlacha, a další.

Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno těm úplně nejmenším. Ve snaze naučit děti základům vyváženého stravování zužitkovala zelinářská hlídka nejeden tajný trik. O tom, že zeleninová svačinka může přinést nejen pořádnou porci vitamínů, ale především kopec zábavy, se malí jedlíci na vlastní kůži přesvědčili při „výrobě“ zeleninového mini špízu. A svou nově objevenou lásku k šťavnatým rajčátkům nebo mrkvičce mohli také hned vzápětí utužit vlastnoručně kresleným odznáčkem ze „zeleninového plackomatu“. A nechybělo ani hravé pexeso za odměnu a fotokoutek plný veselých zeleninových rekvizit s popisky.

S nadcházejícími podzimními měsíci aktivity ZUČM nekončí. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času a do konce sezony má v plánu zrealizovat také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

Fotografie z akce jsou k dispozici pod následujícím odkazem:

https://drive.google.com/drive/folders/16ZUhnl5ArRfviZzDZof4sa7NDBROF9Tt 

„Takhle skvělou a originální propagaci české zeleniny jsme ještě nikdy nezažili, “ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy, která se účastnila Slavností cibule v Račeticích na Chomutovsku, v sobotu 15. září 2018.

20.09.2018

ZUČM odstartovala na začátku měsíce září projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Po úspěšně zahájené kontaktní tour na Rajském dni v Hlavenci 1. září 2018 se vydala zelinářská hlídka tentokrát na Chomutovsko. V obci Račetice se konaly v sobotu 15. září 2018 tradiční Slavnosti cibule. Letošní návštěvnost akce předčila všechna očekávání pořadatelů. V pořadí 8. ročník této akce navštívilo bezmála 10 000 návštevníků.

 „Posláním našeho profesního svazu je hájit zájmy pěstitelů a usilovat o zvýšení spotřeby zeleniny v ČR“, uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „Za velmi důležité považujeme realizovat propagaci na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny, která je vypěstovaná v našich místních podmínkách směrem k dětem či mládeži. Jedná o velmi podstatnou složku z hlediska zdravého životního stylu a návyků přecházejících až do dospělosti“, doplňuje Zeman.

Na stánku ZUČM se zelinářský tým postaral hned o několik vzdělávacích, zábavných i požitkových činností najednou. Podávali informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké konzumace lokální a čerstvé zeleniny přináší. Ochutnávalo se, ale i vařilo.

Ke kulinářskému umění stačilo „Šéfovi na grilu“ to nejpodstatnější – čerstvě sklizená zelenina.  Rajčata, papriky, okurky, mrkev, petržel, lilky, cukety, celery, a bylinky všeho druhu. Na své si přišli také milovníci zelí. Lehký zelný salát se zálivkou z citrónu, slazený třtinovým cukrem a ochucen olivovým olejem a drobně nasekanou petrželovou natí byl překvapením pro mnohé hospodyňky, které ocenily originální chuť i rychlou přípravu salátu.

Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Bramko Semice,
Hanka Mochov s.r.o., Agrokomplex Ohře a.s., Sdružení Svačina V+M, Halbich Emanuel, Farma Smotlacha, Ondra Jaromír, Kozel Vlastimil, Procházka Jan, Jihomoravská zelenina, družstvo
JIŽNÍ MORAVA a.s., ZOŠI Agro s.r.o., NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek).

Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno dětem. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy není správnou cestou je do konzumace zeleniny nutit, prosit, smlouvat nebo dokonce jim vyhrožovat.  Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat.

„Připrav si svůj vlastní zeleninový špízek – tak jsme pojmenovali samoobslužný koutek, kde si děti samy dle své fantazie a chuti napíchly na špejli kousky zeleniny a zkonzumovaly ji jen tak čerstvou, nebo jim ji kuchař Filip připravil na grilu,“ uvedla Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku.

U kreativního výtvarného koutku si zase mohli vyrobit svůj vlastní zeleninový odznáček, rozdávali se zeleninová pexesa a u školáků se testovala úroveň znalostí učiva o zelenině a vitaminech, které obsahují. Oddych unaveným nožkám poskytla paletková houpačka. A velkou zábavu zaručil fotokoutek, který se stával z veselých zeleninových rekvizit s popisky.

ZUČM připravuje další sérií kontaktních kampaní. V sobotu 29. září 2018 se bude účastnit Zelnobraní ve Vidově. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času. Do konce sezony zrealizuje také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

Nová kampaň ZUČM na podporu produkce členů (Tisková zpráva 1.9.2018)

„Dopřávejte si chuť a čerstvost z našich farem každý den,“ zaznělo na Rajském dni v Hlavenci v rámci prezentační akce na stánku Zelinářské unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM), v sobotu 1. září 2019.

ZUČM odstartovala projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Kontaktní tour za podpory členů ZUČM byla zahájena na Farmě Smotlacha v obci Hlavenec, kde proběhl již sedmý ročník farmářského eventu – U nás na dvoře.

„Posláním našeho profesního svazu je hájit zájmy pěstitelů a usilovat o zvýšení spotřeby zeleniny v ČR“, uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „Za velmi důležité považujeme realizovat propagaci na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny, která je vypěstovaná v našich místních podmínkách směrem k dětem či mládeži. Jedná o velmi podstatnou složku z hlediska zdravého životního stylu a návyků přecházejících až do dospělosti“, doplňuje Zeman.

Na stánku ZUČM se zelinářský tým postaral hned o několik vzdělávacích, zábavných i požitkových činností najednou. Podávali informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké konzumace lokální a čerstvé zeleniny přináší. Ochutnávalo se, ale i vařilo. Kuchařská show v podání „beatbox chefa“ Járy měla obrovský úspěch.

Ke svému kulinářskému umění na grilu využil právě jen čerstvě sklizenou zeleninu – rajčata, papriky, okurky, lilky, cukety, celery, kedlubny a bylinky všeho druhu. Na své si přišli také milovníci zelí. Lehký zelný salát se zálivkou z citrónu, slazený třtinovým cukrem byl překvapením pro mnohé hospodyňky, které ocenily originální chuť i rychlou přípravu salátu.
Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Farma Smotlacha, Farma Svačinovi, Hanka Mochov, NWT (Farma Bezdínek a Farma Kameničany) , Agrokomplex Ohře.
Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno dětem. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy není správnou cestou je do konzumace zeleniny nutit, prosit, smlouvat nebo dokonce jim vyhrožovat. Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat.
„Připrav si svůj vlastní zeleninový špízek – tak jsme pojmenovali samoobslužný koutek, kde si děti samy dle své fantazie a chuti napíchly na špejli kousky zeleniny a zkonzumovaly ji jen tak čerstvou, nebo jim ji kuchař Jára připravil na grilu,“ uvedla Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku. U kreativního výtvarného koutku si zase mohli vyrobit svůj vlastní zeleninový odznáček, rozdávali se zeleninová pexesa a u školáků se testovala úroveň znalostí učiva o zelenině a vitaminech, které obsahují. Oddych unaveným nožkám poskytla paletková houpačka.
I přes deštivé počasí se návštěvníci dostavili v hojném počtu včetně dětí. Vzácnou a milou návštěvou byla paní poslankyně Věra Kovářová (STAN), která krátce pohovořila se všemi místními farmáři, ochutnala místní speciality a nabídla podporu při prosazování některých důležitých aspektů práce zelinářských pěstitelů.
ZUČM připravuje další série kontaktních kampaní. V sobotu 15. září 2018 se bude účastnit Cibulového dne v Račeticích, 29. září 2018 potom Zelnobraní ve Vidově. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času. Do konce sezony zrealizuje také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

 

Aktuálně

PĚSTOVÁNÍ RAJČAT A OKUREK NA FARMĚ BEZDÍNEK ZAHÁJENO. V DOLNÍ LUTYNI NA KARVINSKU VYSADILI NA 77 TISÍC ROSTLIN. (11/2018)

(ZLÍN) Už na přelomu roku budou na pultech českých prodejen a obchodních řetězců k dostání první okurky z produkce Farmy Bezdínek. V březnu 2019 se k nim … číst celé

Zelinářská hlídka míří za návštěvníky nákupních center (11/2018)

Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM) míří se svojí Osvětovou kampaní na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny mezi návštěvníky nákupních … číst celé

Pozvánka na seminář o česneku (11/2018)

Pozvánka na seminář o česneku s názvem: PROBLEMATIKA ČESKÉHO ČESNEKU: PRAXE A VÝZKUM, který se bude konat dne 27. 11. 2018 v aule VÚRV, v.v.i.

starší aktuality »

Kalendář

Prosinec 2018
Po Út St Čt So Ne
« Lis    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Přihlášení

Nejste přihlášeni.

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2018 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66