Recepty na a s kysaným zelím

Jak zelí nakládat

Kysané zelí v zeláku

Suroviny:
5 kg zelí, 2 cibule, 150 g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.

Postup:
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.

Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

 

Kysané zelí ve sklenicích

Suroviny:
Hlávkové zelí, každý, kolik potřebuje na zimu, sůl, kmín, celý pepř, kdo má rád – křen.
25 kilo zelí je cca 25 sklenic 0,7 l, na 1 kilo zelí 3 dkg soli. Sůl pomáhá křupavosti zelí.

Postup:
Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3 – 4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda. Necháme je tak asi 2 – 3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.

Nemusí být pouze víčka Omia, mohou být i šroubovací!!

Zdroj: http://nase.dobrotynakazdyden.eu/recept.php?rid=316

Rychlokvašené zelí

Suroviny:
2 kg bílého hlávkového zelí, 1 brambor, trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list.

Postup:
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrový brambor vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 – 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Tip:
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.

Kysané zelí v bramborovém těstě

Suroviny:
250 g bramborové těsto v prášku, 1 vejce, 500 g kysané zelí, 40 g slaniny, 1 cibule, 1 jablko, 200 g šunky, 30 g másla, 1 lžíce strouhanky, drcený kmín.

Postup:
Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto a přidáme do něj vejce. Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme ji strouhankou a rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta. Kysané zelí podusíme s na kostičky nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidáme kmín a směs rozložíme na těsto. Překryjeme šunku a zbytkem těsta. Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi 30 minut pečeme v troubě.

Zelný salát s mrkví

Suroviny:
Balíček kysaného zelí, 3 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžíčky worchestrové omáčky, sůl, cukr, ocet, mletý pepř.

Postup:
Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli. Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí, worchestrovou omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, octem a mletým pepřem. Necháme v chladu uležet.

Bramborové placičky se zelím

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, olej.

Postup:
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpáleném oleji pečeme placičky po obou stranách dozlatova.

 

Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi

Suroviny:
250 g širokých nudlí, sůl, 400 g uzených krůtích prsou, 200 g eidamu, 1 svazek lahůdkových cibulek, 1 lžíce másla, 250 g kysaného zelí, 250 g rajčat, pepř, 1 lžíce posekané majoránky,125 ml smetany.

Postup:
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme. Krůtí prsa pokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýr naplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsí nákyp zalijeme. Pečeme asi 30 min. Nákyp můžeme podávat zdobený majoránkou.

Kuře na kysaném zelí

Suroviny:
4 kuřecí čtvrtky, 2 balíčky kysaného zelí, sůl, grilovací koření, kmín, česnek.

Postup:
Do pekáčku dáme na dno zelí i se šťávou. Kuřecí díly nasolíme, posypeme grilovacím kořením a kmínem a položíme na zelí. Pečeme asi 40 min., pak na kuře natřeme lisovaný česnek a dopečeme ještě asi 15 min.

Zelňačka

Suroviny:
200g kysaného zelí, 2 brambory, 2 lžíce hladké mouky, 10 g slaniny, 1 lžíce sádla, malá sklenka kysané smetany, 1 vejce, 100 g klobásy, kmín, sůl, masox, mletá paprika.

Postup:
Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Poté vmícháme mletou papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšleháme a 20 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do 1/2 l vařící vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox, brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka. Jíšku a klobásu pokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik minut ještě povaříme a nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem. Už nevaříme.

Kotlety se zelím

Suroviny:
6 silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysané smetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 brambor, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku.

Postup:
Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Brambor oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.

Tip: Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu.

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

Pozvánka na festival zelí v Křimicích (09/2018)

Pozvánka na pátý ročník Festivalu zelí do Zelárny Lobkowicz, Plzeň – Křivice. Akce se koná 22.9. 2018 od 9:00 do 18:00. Podrobnosti naleznete na http://www.festivalzeli.cz/

Slavnosti cibule v Račeticích (09/2018)

Pozvánku naleznete ZDE! Těšíme se na vaši účast 🙂

starší aktuality »

Kalendář

Září 2018
Po Út St Čt So Ne
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Přihlášení

Nejste přihlášeni.

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2018 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66