O kysaném zelí

O kysaném zelí

(od semínka až po kysanou pochoutku)

Zelí je potravina, která v českých zemích roste a konzumuje se odjakživa. Lidé dodnes oceňují jeho dostupnost, zdravotní a chuťové vlastnosti. Vyplývá z toho to, že náš organismus je dokonale přizpůsoben ke zpracování a využití této pochutiny. Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitamínů. I když naši předkové zřejmě nevěděli, co všechno zelí obsahuje, věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou zdravější a odolnější vůči nemocem. Kombinací všech pro tělo nepostradatelných a prospěšných látek se zelí stává více než jen pochoutkou na našem talíři. Je to nenápadný a přitom obdivuhodný ochránce našeho zdraví.
Zelí aktivuje metabolismus sa
charidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Uvolňuje napětí, podporuje spánek a posiluje imunitní systém. Také povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a zvyšuje libido.

Pěstování zelí

Pěstitelé na základě dlouholetých zkušeností, vybírají ty nejlepší odrůdy, aby kysané zelí dodané zákazníkovi, bylo vždy té nejvyšší kvality a s chutí typickou pro daný region. Pro výrobu kysaného zelí je nutné vybrat speciální krouhárenské odrůdy, které mají zcela specifické vlastnosti a odlišné nároky na způsob pěstování, ošetřování a sklizně. Rostliny se sázejí do širšího sponu s cílem dosáhnou co nejvyšší hmotnosti hlávek, aby se snížily ztráty při zpracování. Optimální velikost hlávky je 5 – 9 kg. Krouhárenské odrůdy jsou křehčí a vyznačují se vyšším obsahem cukru.
Aby byla krouhárna plynule zásobena, je nutné pěstování a zejména sklizeň rozložit do co nejdelšího období. Brzy z jara je prováděna výsadba poloraných odrůd z předpěstovaných sazenic. Nejranější porosty je nutné zakrýt netkanou textilií, která chrání rostliny před přízemními mrazy. Další porosty jsou zakládány přímým výsevem na pole přesnými pneumatickými výsevními stroji. Pneumatický secí stroj je schopen za pomoci podtlaku uchopit jednotlivá semena a umístit je do předem nastavené vzdálenosti. V průběhu vegetace je nutné porost kultivovat a v případě nutnosti provést ochranný zásah proti chorobám a škůdcům. Po dosažení požadované velikosti a kvality hlávek je prováděna
buď ruční, nebo mechanizovaná sklizeň.
Při ruční sklizni pracovníci odřezávají jednotlivé hlávky a vkládají je do přepravních boxů, umístěných na sklizňových plošinách. Mechanizovaná sklizeň probíhá pomocí sklizňového kombajnu, který hlávky odřezává, odlisťuje a umísťuje do nákladového prostoru na vedle jedoucí dopravní prostředek. Sklizené a odlistěné hlávky jsou odváženy do zpracovatelských závodů – zeláren. Zde je provedena finální kontrola kvality hlávek, které jsou následně po odvrtání košťálu rozkrouhány. Výsledná krouhanka musí mít danou velikost a řez. Její kvalita je jedním z dílčích faktorů ovlivňujících jedinečnou a nezaměnitelnou chuť kysaného zelí od výrobce v příslušném regionu. Nakrouhané zelí je průběžně soleno a kmínováno. Pomocí dopravníku je zelí plněno a pěchováno do betonových laminovaných bazénů, kde po zakrytí a zatížení začne probíhat proces mléčného kvašení, také nazývaný kysání. Zelí kvasí v bazénech po dobu 6-8 týdnů. Když je zelí hotové, bazén je odkryt a zelí je vybíráno a následně plněno do různých typů spotřebitelského balení (0,5 kg sáčky, 1 kg sáčky, 5 kg sáčků a 10 kg přepravky). Zelí, které je zabalené a připravené k expedici již čeká pouze doprava do obchodu a mlsné jazýčky konzumentů.

 

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

„Takhle skvělou a originální propagaci české zeleniny jsme ještě nikdy nezažili, “ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy, která se účastnila Slavností cibule v Račeticích na Chomutovsku, v sobotu 15. září 2018. (09/2018)

ZUČM odstartovala na začátku měsíce září projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho … číst celé

Nová kampaň ZUČM na podporu produkce členů (Tisková zpráva 1.9.2018) (09/2018)

„Dopřávejte si chuť a čerstvost z našich farem každý den,“ zaznělo na Rajském dni v Hlavenci v rámci prezentační akce na stánku Zelinářské unie … číst celé

Pozvánka na festival zelí v Křimicích (09/2018)

Pozvánka na pátý ročník Festivalu zelí do Zelárny Lobkowicz, Plzeň – Křivice. Akce se koná 22.9. 2018 od 9:00 do 18:00. Podrobnosti naleznete na http://www.festivalzeli.cz/

starší aktuality »

Kalendář

Září 2018
Po Út St Čt So Ne
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Přihlášení

Nejste přihlášeni.

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2018 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66